Lei-bomen                                                                                                                                                                         

Lei-bomen daar bedoelen we bomen mee die d.m.v. een groot rek van 5 of 6 leggers zodanig worden ingebonden dat er horizontale takken, de zgn. etages,gemaakt worden. Dit doe je niet bij alle lei-bomen; enkele soorten zijn hier goed voor te gebruiken zoals de plataan en de linde. De bedoeling is dat al het groeiend schot in de winterperiode wordt weg gesnoeid tot op de horizontale legger of etage. Alleen het  schot dat geschikt is om de etage te verlengen kan blijven (de horizontale gesteltakken). Op welke hoogte de boom wordt geleid is variabel.

Platanus acerifolia (=Plataan)

12/14  14/16 (1)    bl.w. (2)  + REK 150×150 (5-ligger) of 150×180 (6-ligger)

Tilia eur. Pallida / platyphyllos / cordata   (=Linde)

12/14  14/16 (1)    bl.w. (2)  + REK 150×150 (5-ligger) of 150×180 (6-ligger)

Verder zijn er geen bomen geschikt voor een horizontale lei-vorm behalve dan als er voldoende kennis aanwezig is. Natuurlijk is de lei peer in het fruit nog wel geschikt maar snoei, vitaliteit en bestuiving bepalen  of e.a gaat dragen. Veelal worden andere fruit- en sierfruitbomen in lei vorm gevraagd en geleverd, maar dit gaat dan ten koste van de bloem en/of bes waarde. Het gehele assortiment fruit en sierfruit bomen kan wel als scherm lei-boom geleverd worden.

Scherm lei-bomen

Ook wel hagen op stam genoemd. Je bind dus niet een aantal liggers in maar je probeert zoveel mogelijk takken te gebruiken en zodoende een dichte haag te vormen. Voordeel hiervan is dat je het een permanente bedekking geeft, waarbij sommige soorten groenblijvend zijn. Verschil met de lei-bomen is de snoei. Deze bomen moeten als haag op stam gesnoeid worden afhankelijk van het soort kun je de snoei met een heggeschaar of bij de grootbladige, en zeker blad vaste soorten, adviseren wij een fijnere techniek toe te passen.

FUNCTIONEEL:

Carpinus betulus (=haagbeuk) 14-16 m.dr.kl (3)  + REK 150×150 of  150×180  = makkelijk te snoeien / degelijk, kan op alle plaatsen staan. Naast deze maat zijn er meerdere maten mogelijk, afhankelijk van wat voorradig is en wat prijstechnisch kan; voet- of halfstam geleid is ook mogelijk. Een boom die in hetzelfde rijtje als de Carpinus thuishoort is de Acer campestre (= Veldesdoorn).

BLADVAST: 

Prunus laurocerasus Novita (=Laurierkers) 12/14 m.dr.kl. +  REK 150×150  of 150×180   = prijs afhankelijk van voorraad; als alternatief word ook wel eens de variëteiten Prunus laur. Rotundifolia of Prunus lusitanica Angustifolia  (= Portugese laurier) genomen.

Photinia fraseri Red Robinia (=Glansmispel) 8/10    10/12  + REK 150×150   = prijs afhankelijk van voorraad

COMBI FUNCTIE

Liquidambar styraciflua (=Amberboom) 10/12   12/14  m.dr.kl. + REK 150×150 of 150×180  = bekend vanwege de mooie kurklijsten en mooie rode herfstkleur; voet- of halfstam geleid is ook mogelijk.

Verder worden de volgende soorten als scherm-lei bomen gebruikt en hebben deze bloem-bes-en bladwaarde. Maar gezien de moeilijke verkrijgbaarheid / mogelijke gebreken zijn deze in goed overleg mogelijk, indien ze voorhanden zijn:

  • Fruitsoorten zoals appel / peer, in meerdere maten.
  • Sierappel zoals de Malus Red Sentinel of de Malus Evereste
  • Sierpeer zoals de Pyrus calleryana Chantecleer
  • Meidoorn, Crateagus laevigatus Paul’s Scarlet

Dakvorm geleide bomen 

Hiermee bedoelen we een boom die d.m.v. hulpmiddelen en snoei in een horizontale richting plat (‘DAK) vertakt groeit, meestal vanaf 235-240 cm. Deze hoogte heb je nodig omdat je er vaak onderdoor wil lopen en blad hangt altijd wat naar onder.

Hierin de meest gebruikte soorten

  • Platanus acerifolia (= Plataan) 12/14  14/16  : sterke groei, snel dicht, grote massa bladeren
  • Morus alba Macrophylla  (= Moerbei) 12/14   14/16 : sterke groei, groot blad, buigt vanzelf al wat horizontaal uit.
  • Liquidambar styraciflua (= Amberboom)  12/14   14/16 : mooi fris blad, schitterende herfstkleur
  • Quercus palustris (= Moeras eik)  12/14   14/16 : transparant bladerdak, mooie herfstkleur, behoudt relatief lang blad

De Plataan word in de winterperiode met blote wortel geleverd (met kluit op aanvraag), de andere soorten worden met kluit / container geleverd. De prijs is afhankelijk van de voorraad, en evt. persoonlijke wensen.

We staan u graag te woord betreffende de juiste keus die bij u past.

(1) is de stamomtrek op 1 meter hoogte gemeten en uitgedrukt in centimeter, dus 12/14  : een stamomtrek op 1m. hoogte van 12 tot 14 cm.

(2) staat voor blote wortel

(3) staat voor met draadkluit

Malus Red Sentinel

Quercus palustris

© Copyright 2020 Boomkwekerij Rob Frijnts BV. - Ontwerp & Realisatie The Green Leaf
BEL ME NU
+
Bel mij!